Inlay / Onlay Restorasyonlar

Inlay / Onlay restorasyonlar, büyük dolgu gerektiren ya da kanal tedavisi yapılan dişlerin restorasyonu için laboratuvarda hazırlanan estetik dolgulardır. Inlay ve onlayler porselen ve ya fiberle güçlendirilmiş kompozit materyalden yapılır. Kullanılacak materyal tercihi temastaki diğer dişlerin doğal, kompozit veya porselen olmasına göre belirlenir.

Inlay / Onlay Restorasyonlar Neden Tercih Edilir?

Yapım aşamasında dişte daha az madde kaybı gerektirmesi en önemli tercih sebebidir. Dişin sadece çürük dokusu temizlenir ve sonra dişin ölçüsü alınır. Daha sonra laboratuvarda hazırlanan porselen ya da kompozit inlay / onlay dolgular dişlere adhesive sistemler ile yapıştırılır. Bu yöntemin diş ve dişeti sağlığı açısından birçok avantajı bulunmaktadır.

Inlay / Onlay Restorasyonların Avantajları Nelerdir?

  • Estetiktirler,

Inlay ve onlay restorasyonlar porselen ve kompozit malzeme kullanılarak yapılabilmesinden dolayı diş rengi açısından kendi dişlerimizden ayırt edilemeyecek kadar doğal durur.

  • Uzun ömürlüdürler,

Bu yöntem ile dişteki çürüklerin temizlenmesinden sonra dişlerin (dijital ve ya macun benzeri materyal ile) kalıpları alınarak laboratuvarda diş modeli elde edilmektedir. Elde edilen bu model üzerinde porselen ya da kompozit malzemeden dolgu yapılmaktadır. Dolguların ağız haricinde uygulanması daha detaylı bir şekilde işlenebilme avantajı sağlamaktadır. Ağız dışında uygulanan kompozit malzeme bu haliyle uygulandığı zaman daha az polimerizasyon büzülmesi olmakta ve daha fazla dayanıklılık göstermektedir. Ağız haricinde gerçekleştirilen bu dolgu, adhesive sistemler ile çürüklerin temizlendiği boşluklara yapıştırılmaktadır.

Ayrıca klasik dolgu materyaline göre aşınmalara ve çiğneme basınçlarına daha dayanıklıdır. Isırma kuvvetinden meydana gelen kırılmaları da önlemektedir.

  • Kalan sağlam diş dokusunu korurlar,

Özellikle kanal tedavi uygulanan dişlerin üzerine ya da ileri seviyede çürük bulunan diş yüzeylerine ınlay / onlay (laboratuvarda hazırlanan porselen ya da kompozit dolgu) uygulanmaktadır. Bu dişlerde çürük temizlendikten sonra geriye yetersiz sağlam diş dokusu kalır. Bu da komşu dişlerle kontak yani temas kurulmasını imkansız hale getirir. Komşu dişle kontak noktası olmaz ise yediğiniz gıdalar kolayca arada birikir bu durum diş dokusunda ve diş etlerinde sorunlara neden olur. İnlay ve onlay dolgular model üzerinde hazırlandığından dolayı istenilen anatomik form ve kontak kolaylıkla sağlanır.  Bu sayede tedavi sonrası diş ve dişeti sağlığı korunmuş olur.

  • Kenar sızıntısı ve yeni çürük oluşma riski minimumdur,

Bu tedavi şeklinin avantajı, restorasyonun, laboratuvar ortamında üretilme esnasında, ağız ortamına göre çok daha detaylı ve verimli çalışılabilmesidir. Böylelikle restorasyon sınırları çok daha güzel olur ve kenar sızıntısı azalır. Dolgunun, ağızda yapılması esnasında maruz kalınan nem, tükürük ve kan gibi etkenlerin dolgunun yapışmasında ve sertleştirilmesinde sebep olduğu olumsuz etkiler de en aza indirilmiş olur. Bu durum dişlerin eskisi kadar sağlıklı olmasını sağlar.

  • Diş-restorasyon uyumu çok hassastır,

Diş hekimliğinin amacı, doğal diş yapınızı olabildiğince fazla korumaktır. Bu nedenle diş hekiminiz daha konservatif bir tedavi yöntemiyle dişlerin restore edilebildiği durumlarda, kron yerine inlay ve onlayleri önerilebilir.

Inlay ve Onlay Restorasyonların Ömrü Ne Kadardır?

Inlay ya da onlay restorasyonların ömrü yapıldığı materyale, bulunduğu dişin durumuna, çiğneme kuvvetlerine, hastanın ağız hijyenine ne derece dikkat ettiğine ve düzenli diş hekimi kontrollerine bağlıdır. Genellikle onlarca yıl sağlıklı biçimde görevlerini sürdürürler.

Inlay / Onlay Restorasyonlarda Uygulama Nasıl Yapılır?

•Inlay ve onlayler laboratuvarda hazırlandıklarından iki randevuda tamamlanabilirler.

•İlk randevuda, çürük temizlenir ve hazırlanan diş ve çevre dişlerin (dijital ve ya macun benzeri ölçü materyali ile) ölçüsü alınır. Geçici bir dolgu maddesi ile diş kavitesi kapatılır. Ölçü laboratuvara gönderilir.

•İkinci randevuda geçici dolgu çıkarılır. Laboratuvardan gelen inlay / onlay prova edilir. Yapıştırma işlemi için diş hazırlanır. Özel bir yapıştırıcı kullanılarak inlay ya da onlay dişe yapıştırılır. Diş hekimi tarafından kapanış tam olarak ayarlanır ve polisajı yapılır.

Inlay ve Onlay Arasındaki Fark Nedir?

Aralarındaki fark kapsadıkları alanla ilgilidir. İnlayler dolguya daha çok benzer ancak dişlerin çiğneme yüzeyinde bulunan tepecikler (tüberkül) arasında yer alırlar. Onlay ise bir ya da daha fazla tepeciği de örtecek biçimde yapılır.

Inlay / Onlay Restorasyonlar Özel Bir Bakım Gerektirir Mi ?

Inlay ve onlaylerin uzun ömürlü olması için gereken bakım sadece diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve düzenli diş hekimi ziyaretlerini içeren düzenli ağız bakım prosedürüdür.